Εγγραφή

Σύνδεση

logo

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Συνέδριο για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στη Δυτική Αθήνα 15/11/2022

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) στο πλαίσιο των Δράσεων τωνΟΧΕ/ ΒΑΑ Δυτικής Αθήνας 2021-2027και ΟΧΕ/ ΒΑΑ 2014-2020 για την στήριξη της επιχειρηματικότητας στη Δυτική Αθήνα στο Πολιτιστικό – Συνεδριακό Κέντρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Περιστερίου  με θέμα  «Μεθοδολογική, Τεχνική και Λειτουργική Αξιοποίηση Καινοτόμων Εργαλείων Ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας και της Μίκρο-Επιχειρηματικότητας – Ψηφιακές Υπηρεσίες μέσα από την Πλατφόρμα https//www.innovation.Start-ups.gr».

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν να ενημερώσει, είτε δια ζώσης, είτε εξ αποστάσεως, τους εκπροσώπους των Δήμων – μελών του ΑΣΔΑ και της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και λοιπούς ακαδημαϊκούς και παραγωγικούς φορείς, που συμμετείχαν στην εκδήλωση, για τις δυνατότητες στήριξης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης που προσφέρει ο ΑΣΔΑ, καθώς και για τα καινοτόμα εργαλεία και ψηφιακές υπηρεσίες που ο ΑΣΔΑ έχει θέσει στη διάθεση των επιχειρηματιών. Στο συνέδριο δόθηκε έμφαση στη Μικρο-επιχειρηματικότητα, με εστίαση στις προκλήσεις του σύγχρονου περιβάλλοντος, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά την πανδημία και εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, καθώς και στις ανάγκες που οι ίδιοι οι επιχειρηματίες προβάλλουν είτε απευθείας είτε μέσω ερευνών πεδίου. Τέλος, αναδείχθηκαν αφενός τα ψηφιακά εργαλεία και οι πλατφόρμες που συνδράμουν στην ανάπτυξη της Νεοφυούς Μικρο-επιχειρηματικότητας, αφετέρου ο ρόλος των θεσμών (ΚΕΕΕ), της εκπαίδευσης και της ακαδημαϊκής κοινότητας για την στήριξή της.

Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν οι καλές πρακτικές για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και αναδείχθηκε η σημαντικότητά τους για την επιχειρηματικότητα στη Δυτική Αθήνα.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, ο Πρόεδρος του  ΑΣΔΑ και Δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης αναφέρθηκε στις δυνατότητες στήριξης και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης που προσφέρουν οι Δράσεις του Προγράμματος ΟΧΕ/ ΒΑΑ Δυτικής Αθήνας.

Στο 1ο Μέρος του Συνεδρίου, που εστίασε στις Προοπτικές της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας, ο Κύριος Γιώργος Βούλκας, Business development manager του Ομίλου Εταιρειών ΑΠΟΨΗ ΑΕ, παρουσίασε τις δυνατότητες και τα εργαλεία της πλατφόρμας innovation.startups.gr της δράσης «Ανάπτυξη Οικοσυστήματος Ενδυνάμωσης των εν δυνάμει Επιχειρηματιών και Προώθησης της Δημιουργίας Νέων και Νεοφυών Καινοτόμων μικρο-Επιχειρήσεων στη Δυτική Αθήνα».

Η Νεοφυής Μικρο-επιχειρηματικότητα ως απάντηση στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής αναλύθηκε από τον Κύριο Θωμά Πουφινά, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ο οποίος ανέδειξε την αντοχή των Μικρο-επιχειρήσεων σε περιόδους κρίσεων.

Ο Κύριος Σωτήριος Βαρελάς, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, μίλησε για την διασύνδεση της ακαδημαϊκής & της επιχειρηματικής κοινότητας για την προώθηση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Το 2ο Μέρος του Συνεδρίου εστίασε στη Νεοφυή Επιχειρηματικότητα στην Πράξη, αναδεικνύοντας τις Καλές Πρακτικές και το Πλαίσιο Δραστηριοποίησης των Start-ups. Την εμπειρία τους μετέφεραν επιχειρηματίες και εκπρόσωποι φορέων που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Πρώτη, η Κυρία Λία Λάππα, Δημοσιογράφος –συγγραφέας, Ιδιοκτήτρια της start-up Lappa projects εξήγησε τις ανάγκες των μικρο-επιχειρηματιών, και ιδιαίτερα των γυναικών, κατά την εκκίνηση μίας start-up επιχείρησης.

Την σημασία της εκπαίδευσης στην Μικρο-επιχειρηματικότητα μέσα από καινοτόμες και σύγχρονες εκπαιδευτικές πρακτικές πρόβαλε η Κυρία Νυμφοδώρα – Μαρία Ραυτοπούλου, Project Manager–Data Analyst του Ομίλου Εταιριών ΑΠΟΨΗ ΑΕ, μέσω του συστήματος μάθησης “howlearn”.

Η Κυρία Κωνσταντίνα Ζλατίνη, Οικονομολόγος, Σύμβουλος Κέντρου Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων του Δήμου Πειραιά παρουσίασε τις δομές που προάγουν την επιχειρηματικότητα και που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι νεοφυείς μικρο-επιχειρήσεις, όπως οι θερμοκοιτίδες, οι επιταχυντές, τα τεχνολογικά πάρκα και οι συνεργατικοί χώροι.

Ο ρόλος των θεσμών, και συγκεκριμένα της ΚΕΕΕ, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα μέσω των αναβαθμισμένων λειτουργιών της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων της Χώρας για την Υποστήριξη του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος παρουσιάστηκε από τον Κύριο Στέλιο Καζνέση, Επιστημονικό Συνεργάτη και Σύμβουλο Επιχειρηματικότητας Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.

Ο Κύριος Πέτρος Πάλλης, Οικονομολόγος και Υπεύθυνος Έργου του Ομίλου Εταιριών ΑΠΟΨΗ ΑΕ ανέπτυξε της πτυχές της επιχειρηματικότητας πέρα από τις υπηρεσίες και τα εργαλεία, αναδεικνύοντας τη σημασίας της χρηματοδότησης και της αειφορίας. Στην ίδια κατεύθυνση, ο Κύριος Νίκος Βορδώνης, Εμπειρογνώμονας Πληροφορικής του Ομίλου Εταιριών ΑΠΟΨΗ ΑΕ εξήγησε τη σημασία των πατεντών και των πνευματικών δικαιωμάτων.

Το 3ο και τελευταίο μέρος του Συνεδρίου παρουσίασε τα Συμπεράσματα και χάραξε ορισμένες χρήσιμες κατευθύνσεις για την επόμενη μέρα, όπως αυτή αποτυπώθηκε από εκπροσώπους των Μελών, του ΑΣΔΑ, των Επιχειρηματιών και των Πανεπιστημίων που συμμετείχαν σε ένα στρογγυλό τραπέζι/ panel discussion με θέμα Νεοφυής επιχειρηματικότητα: από την θεωρία στην πράξη. Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση ανέπτυξαν το πώς κατανοεί ο καθένας από τη μεριά του τα θέματα που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο και πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν προς όφελος της Νεοφυούς Μικρο-επιχειρηματικότητας.

Τα τελικά συμπεράσματα του Συνεδρίου συνόψισε η Κυρία Ελίνα Τζανάκη, Σύμβουλος Δημοσιότητας και Επικοινωνίας του Ομίλου Εταιριών ΑΠΟΨΗ ΑΕ, αναδεικνύοντας την επιτυχία του Συνεδρίου, αλλά και της συνεισφοράς του ΑΣΔΑ στην ενίσχυση της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας.

Εν κατακλείδι, μέσα από τις πρωτοβουλίες της ΟΧΕ/ ΒΑΑ Δυτικής Αθήνας, ο ΑΣΔΑ έχει θέσει στη διάθεση των εν δυνάμει, αλλά και υφιστάμενων επιχειρηματιών μία σειρά από εργαλεία και υπηρεσίες, ώστε να μπορέσουν να υποστηρίξουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Η καταγραφή των αναγκών των μικρο-επιχειρηματιών και η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνουν ότι οι δράσεις αυτές είναι στην σωστή κατεύθυνση και μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της Νεοφυούς Μικρο-Επιχειρηματικότητας σε ένα περιβάλλον με συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις.